Cycling for libraries, 3 – 4 august 2012, Estonia

Capitolul III: Estonia / Chapter III: Estonia

3 august: Valga-Tsirgulllina-Otepaa

Ziua a şaptea – fiecare zi care trece mă depărtează tot mai mult de casă şi, în acelaşi timp, mă apropie! Ştiu că sună cam a non-sens, însă voi aţi înţeles deja ce am vrut eu să spun.

M-am trezit, cum altfel decât obosită, însă totul merge înainte cu bine şi acest lucru contează. Cu fiecare zi sunt tot mai bucuroasă de ceea ce se întâmplă, chiar dacă am avut destule încercări, multe fiind experienţe noi şi unele chiar emoţionante pentru mine.

De data aceasta, în Estonia, drumurile sunt luxoase pentru căluţul meu. Sunt atât de mândră de bicla mea, care până în acest moment nu m-a trădat niciodată şi a funcţionat perfect. Aşa să ajungem la Talin amândouă: întregi!

Prima vizită a fost la Tsirgullina, o mică bibliotecă comunală frumos spaţiată cu ajutorul mobilierului. Am văzut ca bibliotecar multe biblioteci de toate mărimile din multe părţi ale lumii. Unul din cele mai plăcute lucruri într-o bibliotecă este amprenta personalităţii bibliotecarului. Dragostea şi grija cu care decorează spaţiul în care lucrează spun multe despre implicarea lui în profesie.

Micul program artistic de întâmpinare a devenit ceva obişnuit, chiar dacă de fiecare dată ni se oferă altceva. Acum, o bibliotecară ne-a cântat la un instrument tradiţional estonian câteva cântece populare. Am reuşit să înregistrez unul din cântecele interpretate pentru noi:

Peste 15 km, am făcut pauza de prânz de unde am scris aceste rânduri. Eram într-un peisaj specific statelor baltice: câmpie străjuită de brazi, un cer albastru cu nori pufoşi şi un mic iaz lângă o bisericuţă luterană. Multe din casele celor din nord au un mic iaz alături, iar mulţi dintre proprietari îl folosesc şi pentru înot. O bibliotecară din Finlanda, Tarja Vuorinne, ne povestea că lângă casa ei este un astfel de lac în care înoată în fiecare dimineaţă, inclusiv iarna la temperaturi sub 20 de grade. Într-o anumită zonă a lui este montată o pompă care are rolul de răscoli apa astfel încât să nu îngheţe şi dimineaţă, înainte de a pleca la serviciu, face întâi o baie şi începe ziua. V-a spus că sunt dependenţi de mişcare! Aleargă, înoată, pedalează… orice presupune efort fizic!

Pedalez şi îmi place să mă gândesc la ale mele. Ca şi atunci când alerg,  mi se pare cel mai bun prilej să fiu atentă la drum, dar gândurile să-mi zboare aiurea. Mă gândesc mereu cât de multe am putut vedea într-un răstimp relativ scurt, mult mai multe decât participând la o conferinţă organizată într-o singură locaţie aşa cum se obişnuieşte de obicei atunci când doreşti un eveniment profesional şi mă bucur că sunt aici, printre ceilalţi.

Drumul spre Otepaa, punctul final al zilei de azi, trece printr-o regiune cu multe atracţii turistice, dar şi cu multe dealuri. Am urcat şi am coborât până mi-am epuizat toate resursele fizice.

La Otepaa am fost cazaţi la un motel în afara localităţii, unde s-a putut înota în lac, s-a făcut saună, grătar şi la o bere sau un suc, am avut ocazia din nou să discutăm tot felul de lucruri care ne preocupă sau să aflăm ce au alţii de povestit despre bibliotecile lor. Eu am fost mult mai mulţumită pentru că, de data aceasta, am avut acces la Internet şi am avut ocazia să mai difuzez ceva noutăţi pentru cei din ţară. Mulţi sunt curioşi să afle veşti şi cred că este foarte important, atunci când pot, să le răspund.

Foto: https://picasaweb.google.com/115792009175919274516/20120803Day7ValgaTsirgulllinaOtepaa

Filmuleţul zilei: http://vimeo.com/album/1677705/video/46886365

Track GPS: http://www.endomondo.com/workouts/vaK-UkZ2Jp4

4 august: Otepaa-Elva-Tartu

Se anunţă o zi numai bună pentru mişcare în aer liber. Noaptea a plouat la greu şi acum totul în jur are un aer proaspăt, iar soarele încă nu reuşeşte să ne lovească cu putere. După aproximativ 20 km după ce am trecut de Otepaa, ajungem la biblioteca din Elva. Clădirea adăposteşte deopotrivă biblioteca publică, dar şi pe cea şcolară. Este o clădire nouă, cu dotări noi, cu un spaţiu destul de compartimentat, dar fără uşi şi oferă celor care îi calcă pragul toate serviciile dintr-o bibliotecă modernă: rafturi cu acces liber, Internet, zone de lectură, colecţii de carte pentru copii, periodice etc.

Primarul localităţii, într-o ţinută de week-end, ne salută şi ne spune că apreciază ceea ce facem. Faptul că oficialităţile locale doresc să ne vorbească denotă importanţa pe care o dau bibliotecilor şi bibliotecarilor. În comunităţile din Estonia, conform statisticilor oficiale, 57,5% din populaţie merge la bibliotecă, deci autorităţile locale nu pot ignora aceste instituţii şi acest lucru se observă.

Aş mai face o paranteză legat de estonieni şi nu numai. Primarul ne anunţă că se grăbeşte pentru că doreşte să participe la Triatlonul de la Otepaa. Nimic mai firesc pentru oamenii de aici, din ţările nordice sau din multe alte părţi ale lumii, dar nimic mai nefiresc pentru majoritatea românilor. Aşa cum am mai scris şi nu voi obosi să repet, mişcarea (nu perfomanţa sportivă) este un mod de viaţă pentru marea majoritate a lumii civilizate.

Aseară mi-am dat seama că este posibil ca pentru mulţi oameni din ţară, Cycling for Libraries să nu fie decât o competiţie sportivă şi cam atât. Nimic mai eronat! Nu e vorba de nicio competiţie, cu atât mai puţin sportivă. Cycling for Libraries este un mod informal de a atrage atenţia asupra bibliotecilor, de a aduna bibliotecari din toată lumea împreună şi de vizita cât mai multe biblioteci realizând în acelaşi timp un schimb de experienţă eficient. Faptul, că pentru realizarea acestor obiective ne deplasăm pe biciclete, nu are de-a face cu sportul, ci doar cu un mod de viaţă sănătos. Aici, oamenii se deplasează pe biciclete la fel de mult cum o facem noi cu maşinile, adică tot timpul.

După-amiază am ajuns la Tartu. Pentru că într-un mod neobişnuit ne-a rămas ceva timp şi pentru noi, am plecat în oraş cu Olga şi Kai, două estonience care ştiau oarecum localitatea. Cu ajutorul lor am ajuns în centrul vechi al oraşului unde am mâncat şi am făcut o mică plimbare. Aşa am aflat că Tartu este considerat un centru universitar foarte puternic şi că există o tradiţie universitară veche mai ales în domeniul tehnic.

Foto: https://picasaweb.google.com/115792009175919274516/20120804Day8OtepaaElvaTartuNoGpsFile

Filmuletul zilei: http://vimeo.com/album/1677705/video/46939153

Track GPS: http://www.endomondo.com/workouts/sAhl11GSHuI

(Data viitoare va fi vorba [şi] despre Marea Baltică)

Lasă un comentariu