Ce legătură are Hesse cu mine?

Pe Hermann Hesse-poetul nu l-am citit, ştiu că va veni şi vremea lui la un moment dat, însă am parcurs din scrierile lui Hermann Hesse, romancierul. După ce am citit Siddhartha, m-am cutremurat. Nu pentru că aş fi aflat ceva nou, din contră, ştiam, citisem din diverse alte cărţi poveştile mai mult sau mai puţin adevărate despre Gautama Buddha, însă Hesse a scris totul într-un fel, iar acest fel nu ar fi devenit celebru, dacă nu ar fi fost atât de profund uman. Destinul nostru, de multe ori sublimat, trecerea noastră prin viaţă, cu zbateri, nelinişti, amăgiri, când liniştea interioară este chiar în noi… Nu sunt cea mai potrivită persoană să-l comentez pe Hesse şi nici un alt scriitor de altfel, ştiu doar că există scrieri care nu le uiţi, nu uiţi că le-ai citit, chiar dacă se estompează mult din conţinut, şi mie acest lucru îmi este de ajuns. Restul este treaba criticilor, filologilor, a altora.

Apoi, am rămas cu nostalgia, dorul şi tristeţea pe care numai Hesse a ştiut să le sădească în suflet. Ştiam că mă voi întoarce să-l citesc şi, pe nepregătite, Narcis şi Gură-de-Aur mi-a picat în mână. Deşi bănuiam din nou ce va urma, m-am bucurat de întâlnirea de pe peste ani dintre mine şi Hesse. Citesc, citesc, o sâmbătă mi-a luat totul, dar, într-o sâmbătă, am retrăit viaţa unui om. Cap-coadă. Atunci când îl citeşti pe Hesse nu ai decât un gând în cap: toţi ne naştem, trăim şi murim la fel şi nimic nu poate schimba acest lucru. Deşi ne place să credem că suntem diferiţi, că avem destine diferite, adevăratele trepte sau încercări la care ne supune viaţa sunt aceleaşi, nu multe, acelea puţine, dar singurele adevărate. Restul, sunt detalii, nici nu merită luate în seamă. Hesse poate să identifice ce ne uneşte pe toţi cei din specia umană, indiferent de veac, averi, poziţii sociale etc.

Nu ştiu care a fost prima carte apărută: Siddhartha sau Narcis... Aş putea să aflu cu un click, dar este doar o curiozitate şi atât: după ce a cunoscut buddismul care a mai fost relaţia lui creştinismul? Nu-mi fac mari probleme: pe Hesse îl voi descoperi încet, cu răbdare, până la capăt.

Însă, vroiam altceva să scriu, introducerea aceasta lungă a fost făcută cu un scop. Termină cartea lui, Narcis şi Gură-de-Aur, cu acest paragraf:

Dar, Narcis, oare cum ai să mori tu, căci tu n-ai mamă ? Fără mamă nu se poate iubi. Fără mamă nu se poate muri.

Aceste cuvinte m-au bântuit, mi-au revenit în minte de prea multe ori de la închiderea volumului în mâinile mele. Cuvintele lui Gură-de-Aur au un rost în contextul cărţii, aşa cum este şi de aşteptat, însă, şi de aceea îmi place Hesse, te poţi gândi la rostul lor infinit de mult, fără să atingi măcar această carte…

Există un timp al tuturor lucrurilor şi, dacă îl veţi citi pe Hesse, veţi vedea ce bine le aşează el pe toate la locul lor, ce firesc se decorează viaţa unui om în viziunea lui. Şi atunci, probabil, că vine şi un timp în care te gândeşti mai mult la cei care ţi-au dat un sens în viaţă. De cum ne naştem devenim prea ocupaţi, ocupaţi cu nimic, învăţatură, dragoste, prieteni, carieră, artă, e un timp pentru fiecare din ele, însă, peste toate, rămân părinţii. Aşa imperfecţi, înţelegând de multe ori greşit, înţelegându-i şi noi de multe ori greşit, ei rămân cei care, mai mult decât şi-ar fi propus, ne-au modelat: bine sau rău.

Mă gândesc mult la ei, fac prea puţin pentru faţă de cât de mult mă gândesc şi mă bucur de lecţia lui Hesse care m-a determinat să îi apreciez mai mult pe părinţii mei. Cred că această întoarcere mai atentă spre părinţi, adică şi spre mine, mă împlineşte ca om.

Reclame

6 gânduri despre &8222;Ce legătură are Hesse cu mine?&8221;

 1. Cum mi-a placut in mod deosebit Siddharta, m-ai facut curioasa si imi voi cumpara cartea cand vin in Romania de sarbatori…
  Insa o sedere lunga in strainatate este o lectie poate si mai eficienta de constientizare a valorilor importante din viata unui om (cel putin in cazul meu). Iar familia (parinti, frati, bunici) este mai mult decat o valoare- este o comoara. Daca te poti afla sub influenta unei carti cateva luni-cativa ani, o lectie traita pe proprita-ti piele te va urmari toata viata.

 2. Felicitari pentru realizare dar si pentru curajul de a o spune raspicat aici.
  „Oamenii cu curaj şi caracter le par întotdeauna stranii celorlalţi”, acelasi autor. Iubesc citatul asta.

 3. Of, nu stiu ce-a fost cu mine, am vazut cam tarziu comentariul tau! Scuze! 🙂

  Stii cum este cu autorii: poate ceea ce iti place tie, nu mi se potriveste mie sau invers 🙂 Mie, Hesse mi s-a lipit de suflet.

  Sunt convinsa ca departarea te face sa simti totul in alt fel, este o adevarata experienta, insa se poate intampla sa simti acelasi lucru si atunci cand te afli la doi pasi de „valorile” de care vorbesti tu 🙂 Hesse spune un adevar pe care noi il stim deja: bucuriile simple, prietenii, familia conteaza mai mult decat toate bunurile din lume.

  Daca esti interesata iti pot trimite noua mea „achizitie” in materie de Hesse, pe care nici eu nu am citit-o inca. Este vorba de pdf-ul „Jocul cu margele de sticla” cartea pentru care a luat Nobelul. Nu vreau s-o citesc in graba, vreau s-o savurez si de aceea o pastrez pentru un week-end numai al meu 🙂 Uite o bucurie simpla, dar atat de intensa 🙂

 4. Hesse are mulţi prieteni 😉 Mă bucur pentru că bâzâi din nou, deşi este cam rece afară din stup, nu?

  Despre citat ce sa spun? Dacă zic că are mare dreptate, atunci ar crede careva că sunt vreun geniu neînţeles, când, de fapt, sunt doar o blondă neînţeleasă 😛
  Dacă zic că nu are dreptate, aş fi nedreaptă cu Hesse, care mă încântă atât de mult şi n-ar fi corect.

  Deci, vezi în ca situaţie mă pui atunci când ieşi din hibernare? Mai bine, treci la loc, mai repede! 😉

 5. Da, da! Kya are dreptate. Claudita este specialista in a te pune in pozitii incomode 🙂 Plus ca acum cred ca e cam stranie si cauta scuze si justificari 🙂
  Gata, Claudita, la stup cu tine ca s-a facut cam frig si-ti ingheata sentimentu’ (cel legat de citat, evident). Sa traiti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s