Şi eu te iubesc, Ceahlău!

Oscilam între o povestire amănunţită pe unde am fost şi cum a fost şi o relatare succintă, pe măsura acestei ture, care a ieşit cam a douăzecea din acest an, după socotelile mele. Dar mai bine scriu şi, la final, voi vedea ce-a ieşit.

Să încep cu planificarea: o propunere a domnului Costel de un Rarău de două zile, neconcretizată din cauza capriciilor vremii şi deturnată într-o tură de o zi în Ceahlău cu Claudiu. Bine şi aşa!

Duminică îl luăm pe Claudiu din Piatra Neamţ, pe Mihaela şi Mihai din Bicaz, şi ne oprim la Izvorul Muntelui. Vreme super, cu ger şi vânt aspru. În decembrie mai mult nu-ţi poţi dori.

Urcăm prin zăpada pufoasă în ritmul alert impus de Claudiu până în Poiana Maicilor, timp în care acesta ne tot povesteşte pe unde trecem şi ce ar trebui să ne atragă atenţia. Chiar dacă este ger, nu prea îl simţim, iar vântul este numai un foşnet de brazi mult deasupra noastră. Dar pe platou, cu siguranţă, situaţia nu e asemănătoare.

Ajunşi în Poiana Maicilor ne bucurăm de privelişte fără grijă: ne grupăm pentru  fotografii folosind ca trepied gardul stânii, pozarii rezistând eroic fără mănuşi mai mult decât era firesc şi facem o buclă mică la stână să o vizităm.

"Rătaciţi" în ţara lui Ceahlău

Noi şi Ocolaşul Mic

Stâna din Poiana Maicilor

Asist la o lecţie minunată de geografie ţinută de Claudiu. Am fost o elevă foarte bună dat fiind condiţiile limită în care s-a ţinut prelegerea şi, la final, recapitulam în gând încântată ţancurile, văile şi pereţii care deodată au prins nume şi pentru mine.

Dantelaria de piatră

Apoi, prin pădure, ajungem în Poiana Văratec.

Poteci de poveste

Citind descrierile Ceahlăului, care te poartă în altă lume, fantastică, încremenită în piatră, autorul zice de această poiană următoarele: găseşti aici, chiar şi în zilele de iarnă cu geruri aspre, o odihnă plăcută, atunci când ai pornit la drum (…). Pe drept cuvânt numele de „Văratec” pe care-l poartă aceste locuri este bine ales de localnici. Nu am găsit acea odihnă plăcută pentru că acolo ne-am întâlnit cu spiritul puternic al Ceahlăului, am simţit dragostea lui, aşa cum numai un munte poate să o facă: sărutarea lui de gheaţă ne-a îmbujorat obrajii, iar mângâierea vântului ne şfichiuia corpurile fără milă. E clar că în blânda Poiană a Văratecului, Ceahlăul ne-a strâns în braţe şi tot ce am simţit au fost iubirea lui pentru noi, cei cinci călători prin tărâmul lui de basm. Am plecat îmbărbătaţi către ultima poiană, după tipicul celor trei încercări din basme. Acolo poate găsim liniştea şi blândeţea .

Poiana Văratec

A urmat o potecă de poveste curmată din când în când de vreun brad doborât: ce fată de împărat a aruncat pieptănul în calea noastră? Ce vrăjitoare a încărcat cu mătreaţa bradului copacii falnici lăsându-i cioturi fără viaţă?

Schitul din Stănile era limanul nostru şi am înotat voiniceşte prin zăpada până la brâu din poiană către el. Călugării, ca nişte pustnici din vechime, ne-au privit curioşi, iar Claudiu i-a lămurit ce-i cu noi. Nu doream decât un adăpost pentru scurt timp, dar am primit, în plus, un capăt de masă unde să putem mânca şi un ceai fierbinte, care ne-a dat putere şi, ca prin minune, am uitat de iarna geroasă din care am venit.

Poiana Stănilelor a fost martora unei alte lecţii de geografie, pentru care Claudiu se pregătise, din nou, fără cusur.

Piatra Sură

Am dat un mic ocol Pietrei Sure, loc sălbatic şi hirsut, şi apoi ne-am întors pe unde am venit nu fără să aşteptăm răbdători ca Ocolaşul Mare să iasă din vălătucii de nori în care se înconjurase, ca să-l putem lua cu noi într-o fotografie şi în memorie.

Piatra Sură

Ocolaşul Mare pândit de noi să se arate din fuioarele de nori

Am luat în piept vântul turbat din Văratec, dar am ramas în bătaia lui, fără teamă, admirând umbrele înserării pe Obcina Chiliei.

Obcina Chiliei învăluită în mister

Luna mare şi mirată ne-a privit din Poiana Maicilor, iar noi am îmbrăţişat cu ochii Izvorul Muntelui, cu apa roşiatică şi mată, munţii Tarcăului şi Hăşmaşului şi toate culmile Ocolaşului Mic care străjuiau mute deasupra noastră: Turnul lui Budu, Claia lui Miron, Jgheabul cu boambă, Coloana cu căciulă, Amiezătoarea oilor şi multe altele, până la Poliţele cu crini.

Umbrele înserării coborând şi în sufletele noastre

Din Poiana Maicilor am prins aripi la picioare, pentru că am sperat să nu mă prindă întunericul până jos. Nu că aş avea o problemă cu mersul noaptea, pentru că nu ştiu de ce, dar mai teamă mi-ar fi într-o clădire întunecată decât pe o potecă de munte. Însă a fost ca un fel de prinsoare cu mine însămi, că ajung repede jos. La un moment dat, eram singură prin brazi, doar luna lucea ca un bec. Era straniu, dar arăta exact ca un bec din acelea folosite la iluminatul public. Mă străduiam să nu o iau în seamă şi totuşi se ivea dintre copaci când în dreapta, când în stânga după cum făcea poteca.

În mai puţin de-o oră eram la Izvorul Muntelui (pe la 17.30) şi o bucurie ciudată m-a prins. M-am gândit ce bine că am fost în Ceahlău, ce bine că am mers atâtea ore, mă bucuram până şi pentru gerul şi vântul puternic pe care l-am îndurat. Bucurii pe care numai cine este îndrăgostit de munte le poate înţelege.

În Bicaz am aflat cum este ciorba rădăuţeană cu ardei şi trei rânduri de dressing-uri servită de proprietăreasa prietenoasă de la Păstravul auriu, cârciuma de lângă fabrica de cherestea. Ne-am lins pe buze după aşa o cină minunată şi am trecut localul de lista celor pe care nu trebuie să le mai ratez dacă ajung pe acolo.

Voi păstra în suflet, în cutiuţa cu amintiri, această tură de duminică, Ceahlăul şi tovarăşii de drumeţie, pentru că a fost o tură scurtă ca o declaraţie de dragoste.

Fotografii: Claudiu B.

Reclame

8 gânduri despre &8222;Şi eu te iubesc, Ceahlău!&8221;

 1. Bravo soro, ai fugit asa pe ascuns nu ai spus si tu nimik. 5 minute sa iti fie rusine. Vad ca ti-ai intors fata de la Bucuresti catre rasarit, sa nu zic „moldoveni” :D, inca 5 minute sa iti fie rusine.
  Inca o abatere si ti se va retrage insigna aia ruginita si tricoul decolorat :d.

 2. Daca bagai „la ghiozdan” o ciorba din aia radauteana dreasa cu ardei, usturoi, hrean si smantana, sigur cadeai si tu in abatere.
  Lasa, Vintila, ca, daca trebuie, facem in week-endul urmator o tura in Rodnei, ca sa depasesti mai usor „pragul temporal și psihologic”. Ce zici, te bagi? >:)

 3. Am uitat sa zic, poate asa imi mai salvez macar tricoul: tura s-a suprapus cu un drum la Aloise la Bacau, unde au ucis un porc in mod barbar si fara a respecta normele UE, pe care apoi l-au facut bucati si din care vor manca, spera ei, pana la sfarsitul iernii 😀

 4. Un vis frumos pentru care iti multumesc ca l-am facut tot impreuna.
  Vintila sa stii ca ne-ai lipsit mai ales ca te-am pomenit cu ananasul din Motru baut la intalnire,, mmmmm ce bun a fost multumiri tie si lui Claudia. Vin de imparatasanie, excelent am primit instructiunile de folosire de la Kya.

  Dar la anu daca ne-om sincroniza cu tine si cu orice pinguin impreuna cu dom Costel om sta vreo doua trei zile la schit la gura sobei. Si inca ceva, am descoperit un pinguin mititel, de fapt Kya l-a descoperit si Alois l-a pazit si eu l-am fotografiat, asa ca gandul tot la pinguini a venit si a poposit si pe Ceahlau.
  http://picasaweb.google.com/claudiubirliba/IzvorStanileCeahlau#5553249510409837010
  http://picasaweb.google.com/claudiubirliba/IzvorStanileCeahlau#5553249512396799026

  Noi am colindat duminica dar nu-i nimic sa va mai spunem „Scoala gazda din patut si ne da un colacut…”

 5. O fi fost frig, dar in poze arata bine! Cel mai mult mi-au placut cele cu „dantelariile” de piatra si cea cu luna de la final.

  @Claudiu: vad ca faima vinului ma precede, o fi de bine sau de rau??!
  (apoi si eu am auzit de coltunasii de la Moldova, deci suntem chit 😀 )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s