Despre ZEN

Cu puţin timp înaintea morţii (în 675 d. Ch.),  al Cincilea Patriarh le-a spus tuturor discipolilor că Spiritul lui Sakyamuni este greu de surprins, că fiecare trebuie să-şi exprime propriile concepţii despre asta şi că oricine poate dovedi că l-a dobândit cu adevărat va primi kachaya (robă monahală), devenind al Şaselea Patriarh. Atunci, venerabilul Sung Siu, maestrul a şapte sute de discipoli, considerat de confraţi ca singurul vrednic de asemenea cinste, a compus următoarele versuri:

Corpul este arborele Trezirii[1]

Mintea este oglindă strălucitoare.

Şterge-o de praf necontenit,

Altfel murdăria o va înceţosa.

Citind aceste versuri, toţi au fost de părere că autorul era vrednic de răsplata pe care o aştepta. Însuşi al Cincilea Patriarh spuse despre semnificaţia lor: „Dacă, în viitor, oamenii vor practica Zen călăuziţi de această concepţie, vor avea rezultate excelente”.

Hui Neng,  a cărui ocupaţie în mănăstire era să cântărească orezul, a observat că versurile sunt minunate, dar nu exprimă deloc Spiritul lui Sakyamuni. De aceea, el a scris următoarele versuri:

Nu există arborele Trezirii,[2]

După cum nu există nici oglindă.

Dacă de la bun început nu există nimic

Ce poate fi înceţoşat de praf şi murdărie?

Nimeni n-ar fi bănuit că un personaj atât de puţin important putea să întreacă un venerabil erudit în privinţa intuiţiilor religioase, dar al Cincilea Patriarh a ştiut să vadă imediat sufletul iluminat care-şi găsea expresia în aceste versuri şi se hotărâ să-i încredinţeze kachaya, considerându-l un mare maestru spiritual pentru generaţiile viitoare.


[1] Ideea exprimată de aceste versuri este destul de clară. Corpul este asemănat cu arborele Trezirii, sub care Sakyamuni a atins Iluminarea Supremă, căci Trezirea trebuie dobândită în corpul pe care îl avem acum, în timpul vieţii prezente, nu într-una viitoare. Mintea este pură şi strălucitoare precum o oglindă, dar murdăria şi praful pasiunilor şi dorinţelor josnice o înceţoşează deseori. Pentru a-i menţine luciul, trebuie s-o ştergem de praf.

[2] Aceste versuri au fost deseori răstălmacite, spunându-se că reprezintă o viziune nihilistă, deşi, în realitate, nu poate fi vorba despre aşa ceva. În esenţa ei, Mintea este pură şi strălucitoare. Ea nu e niciodată influenţată de pasiuni şi dorinţe josnice, întocmai cum soarele străluceşte chiar şi atunci când este acoperit de nori. De aceea, trebuie să pătrundem natura esenţială a Minţii, realizând că, în principiu, nu putem avea pasiuni şi dorinţe josnice, că arborele Trezirii şi oglinda Iluminării nu există decât în interiorul Minţii.

***

Într-o seară, Patriarhul [al şaselea]a auzit doi călugări discutând despre un steag ce flutură în vânt. Unul dintre ei zicea: De fapt, vântul se mişcă, nu steagul. Nu obiectă celălalt, în realitate, se mişcă steagul, nu vântul. Astfel, fiecare îşi susţinea pucntul de vedere limitat, fără a putea ajunge la o concluzie. Atunci, al Şaselea Patriarh se prezentă şi le spuse: De fapt, nici vântul, nici steagul, ci doar mintea voastră se mişcă.

***

După aproape douăzeci de ani de căutări, Ling Yun (Reiun) a descifrat-o [Iluminarea] în frumuseţea florilor de piersic. Subita revelaţie l-a îndemnat să aştearnă următoarele versuri:

Ani fără de număr am căutat Lumina

Trecut-au astfel şi primăveri şi toamne

Când floarea de piersic mi-a bucurat privirea

Duse au fost îndoielile toate.


(NUKARIYA, Kaiten. Istoria zenului. Doctrina şi practica zen în China şi Japonia. Bucuresti, Herald, 2005)

Reclame

2 gânduri despre &8222;Despre ZEN&8221;

 1. „Mugaku a fost unul dintre fondatorii stiintei Zen in Japonia[…] el a experimentat pentru prima data iluminarea la 12 ani cand a auzit un poem Zen:
  „Umbrele bambusilor matura treptele
  si nici un fir de praf nu se clinteste;
  Lumina lunii strapunge adancul iazului,
  Nelasand nici o urma in apa.”

 2. „nelasand nicio urma in apa”…
  Japonezii astia… Fascinanti in tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s