Lecţia olandeză [1]

e4d5

Cele mai frumoase evenimente sunt cele pe care nu le planifici şi care îţi aduc bucurie. În urma unei astfel de situaţii am ajuns undeva, într-una din ţările Uniunii Europene, pe care nu o aveam în vedere atât de curând: Olanda şi mai precis la Amsterdam, oraş considerat capitala Ţărilor de Jos. Aici pierzi noţiunea timpului, te încânţi şi te laşi purtat de ceea ce vezi în jurul tău, atracţiile fiind la tot pasul.

„Veneţia nordului” este o metropolă relativ mică ca număr de locuitori (aproximativ 740 000) în comparaţie cu suratele ei europene, însă numărul de turişti ce o vizitează întrece cu mult populaţia autohtonă, ceea ce subliniază interesul pe care îl trezeşte acest oraş.

Nu voi face istoricul acestui vechi oraş. El poate fi găsit destul de uşor pe Internet sau în lucrările de specialitate. Ca şi alte mari oraşe europene e clădit pe o civilizaţie cu o cultură străveche, o flotă puternică şi colonii aducătoare de venituri.

Mă voi referi, însă, la Amsterdam, prin ochii unui hoinar, avid să cunoască şi să vadă cât mai multe din acest oraş liber. Da, am spus liber, pentru că acesta e cel mai pregnant sentiment pe care îl trăieşti aici.

Acest loc satisface toate pretenţiile pe care le poate avea un turist. Ai la dispoziţie unele dintre cele mai celebre muzee ale lumii, poţi să faci cumpărături într-o diversitate covârşitoare de magazine, să te distrezi în cele mai non-conformiste cluburi şi localuri, restaurante cu specific argentinian, chinezesc, indonezian, indian, să cutreieri cu bicicleta sau să te plimbi pe canale cu vaporaşe speciale. Ce mai, tot ce-ţi trece prin cap poţi găsi aici!

Unul din punctele de plecare în mici croaziere pe canale

Sunt multe de spus despre Amsterdam… Vizitându-l am încercat să fac puţin din toate şi vă voi povesti ce m-a impresionat pe mine în acest fermecător oraş.

Cum ne deplasăm

Din Amsterdam nu lipsesc niciunul din mijloacele de transport pe care le cunoaştem. De la autobuze, tramvaie, metrouri, până la taxiuri pe bicicletă. Şi totusi…

Am văzut un oraş fără ambuteiaje, fără claxoane, fără maşini parcate parcă una peste alta. Cum este posibil acest lucru, vă veţi întreba? Aceşti oameni inteligenţi şi prietenoşi au descoperit secretul: bicicleta. Am mers în multe oraşe din Europa şi bicicletele sau scuterele sunt prezente peste tot. Însă ca în Amsterdam nu am întâlnit niciodată atât de multe. Avantaje? Mai trebuie să vorbim despre ele? Mişcare în aer liber, deci sănătate, poluare redusă la minim, trafic stradal mai mult decât lejer.

Ce trebuie făcut pentru asta? Piste speciale. Pentru că bicicliştii sunt majoritari (ai senzaţia că toţi cetăţenii au bicicletă), ei circulă în condiţii de maximă securitate, nu pe piste cum sunt cele din Bucureşti sau, şi mai rău, la gramadă cu maşinile, cum este în Brăila. Pe pistele de biciclete nu există nici măcar pietoni. Pentru turişti sunt puncte în tot oraşul de unde poţi închiria biciclete. Să mergi la Amsterdam şi să nu circuli măcar o zi cu bicicleta, înseamnă să pierzi una din cele mai frumoase experienţe locale.

Ce mai trebuie atunci când locuitorii unui oraş ar dori să folosească mai mult bicicletele? Parcări adecvate pentru acestea. Am văzut în zona Gării chiar şi o parcare etajată, în care erau sute de astfel de mijloace de transport. În rest, tot oraşul este o mare parcare de biciclete, prin pieţe, pe poduri, pe trotuare, peste tot, însă fără să blocheze cumva circulaţia.

Se pot întâlni peste tot, pedalând, femei, bărbaţi, copii de toate vârstele, îmbrăcaţi sport sau pretenţios, cu biciclete rabatabile (aşa le transportă în mijloacele de transport în comun, unde există locuri speciale de depozitare), cu biciclete clasice sau dotate cu nişte cutii mari în faţă, în care se transportă diverse obiecte sau chiar copii de vârstă preşcolară, pe mici scăunele, cu centuri de siguranţă. În Amsterdam e un mijloc de deplasare firesc, mult mai firesc decât autovehiculele, utilizat pe scară largă.

Arhitectura

Pedalând sau mergând la pas, admiri arhitectura specifică Ţărilor de Jos. Priveşti clădirile înalte şi înguste, cu un design simplu, aparent identice, însă diferenţiate prin detalii fine care le conferă mult farmec şi originalitate. Ele sunt colorate diferit sau îmbrăcate în cărămidă roşiatică. Au devenit unul din simbolurile oraşului fiindcă o parte din ele sunt strâmbe sau înclinate uşor în faţă, cu unghiuri ciudate, ceea ce te face să crezi că sunt clădiri nebune, ameţite de poezia care bântuie întreaga urbe.

Case ameţite…

Foarte sus, aproape de acoperiş, au un sistem cu un cârlig şi scripeţi, invenţie ingenioasă, pentru că în aceste clădiri înguste nu poţi să urci pe uşă sau pe scări nimic voluminos, cum ar fi, de exemplu, piesele de mobilier. Atunci totul se introduce pe fereastră, prin acest mecanism simplu, dar eficient.

Vaporaşele staţionate pe malurile canalelor sunt în realitate locuinţe, fiind dotate cu tot ceea ce este necesar într-o gospodărie. Ele dau mult farmec canalelor şi, deşi multe se sustrag de la taxe şi evidenţele oraşului, ele sunt tolerate pentru că atrag privirele trecătorilor şi te fac să visezi la o viaţă boemă legănată de apele blânde ale râurilor Amstel sau IJ.

Locuinţe lacustre

Într-o simbioză desăvârşită construcţiile moderne, din sticlă şi oţel, urmează liniile celor vechi. Multe ferestre şi puţine balcoane. Sclipiri şi umbre în apa întunecată, dar strălucitoare ca o oglindă, a vechilor canale.

Lebede, raţe sălbatice şi lişiţe îşi caută hrana nestigherite de ochii curioşi care le privesc şi le fotografiază.

Copacii, unii, surprinzător, în floare în decembrie, completează acest peisaj delicat.

Locuitorii

Am spus puţin mai sus, că Amsterdam este un oraş liber. Aceasta se vede în primul rând din atitudinea oamenilor pe care îi întâlneşti: destinşi, zâmbitori şi amabili. Un amalgam de rase şi naţionalităţi convieţuiesc într-o armonie perfectă de zeci de ani. Se apreciază ca fiind un număr de 173 de naţionalităţi, care reuşesc să trăiască împreună numai datorită unor convingeri tolerante şi, cu siguranţă, mai evoluate decât ale multor naţii europene. În peisajul stradal, acest mix de rase îţi creează un sentiment plăcut de relaxare şi de uimire.

În tramvai, vorbind cu prietenii mei despre ceea ce ne-a atras atenţia în timpul călătoriei, de undeva din spatele meu, mi-a răspuns o voce feminină într-o română perfectă. Era o fată care nu a putut rezista să nu intre în conversaţie cu noi. Deşi lucra şi avea prieteni în Olanda, îi era dor de ţara natală. Ne-a confirmat că olandezii au ajutat-o să se integreze relativ uşor.

Cei care se tem că nu se vor face înţeleşi în limba acestei ţări, îi anunţ că toţi, dar toţi olandezii vorbesc perfect cel puţin engleza. Absolut oriunde ai merge te poţi descurca foarte uşor şi eşti îndrumat cu atenţie şi amabilitate.

Pentru că Amsterdam merită, voi continua cu alte impresii într-un număr viitor. Acest oraş uimitor mai are multe de arătat şi, prin imagini şi cuvinte, îl vom descoperi împreună.

Articol publicat în Monitorul de Brăila nr. 3914 (18 dec. 2008)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s